EN SPENNENDE JOBB, OG NOE UTENOM DET VANLIGE!

Jeg har flere ganger fått spørsmål om jeg jobber innen interiør, i butikk eller om det er å blogge jeg gjør til vanlig 🙂 Dette tar jeg selvfølgelig som et stort komplimang, da jeg bruker veldig mye tid på hobbyen min å har et ønske om å bli bedre på området 😀

 

 

Jobben min kan en vel si er så langt bort man kommer fra Interiør. Her er det fisk og Akvakultur som gjelder! Da det var like før jeg skulle gå opp til fagprøven, fikk jeg tilbudet om å bli med på en liten film, som skulle brukes som reklame for utdanning innen Akvakultur. Ikke alle har hørt om dette, å mange tror man må gå på universitet å ta mastergrad i biologi for å få jobbe på dette feltet. Selv om en mastergrad og et fagbrev er to helt forskjellige ting, mener jeg at det er gode muligheter for de med interesseN, og som samtidig vil velge yrkesutdanning. 

Filmen vil jeg vise dere under som en ren forklaring og et innblikk i hva jeg driver med bokstavelig talt 🙂 Jeg trives veldig godt i jobben min, å er nå tilbake noen uker før jeg skal ha litt permisjon igjen. Det som på filmen heter Ewos Innovation, heter i dag Cargill. Å for å si det slik.. Det er allerede over 2 år siden filmen ble spillt inn, å også flere kilo siden 😀 (Klikk på bildet under for å se filmen)

 

nNMdyBszGA0

 

En annen ting som kan være veldig lurt er å gå denne veien først, ta studiespesialisering å utdanne seg videre til marinbiolog eller fiskehelsebiolog viss man vil det. Da har man 2 år som lærling bak seg som kun er ren praksis, å kan bygge videre på den praktiske kunnskapen. Mange er fantastisk gode kunnskapsmessig,  men ikke alle fungerer like bra når kunnskapen skal ut i praksis etter mange år på skole benken…. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men jeg syns det er veldig bra at det finnes alternativer til å kunne ta motsatt rekkefølge også. Å før man er lærling, har man også 2 år med skolegang, som innebærer mye praksis, biologi og lære om verktøy og tekniske ting.

 

(Bildet over er fra da jeg gikk på Akvakultur på vgs. Grunnen til at klørne til hummeren vi hadde der er tapet, er for at den ikke skal klippe av oss fingrene, eller seg selv og andre hummere i samme karet… For de som lurer… )
 

Hvorvidt oppdrett er bra og ikke er vel en evig diskusjon, og en jeg ikke vil hive meg utpå her på bloggen. Men en ting jeg vil si er at om all oppdrett av alle slags dyr vi spiser ikke hadde eksistert, ja da kunne vi verken gått på jobb, reist på ferie eller unna oss noen som helst former for luksus.. Med den befolkningen som er på jorden i dag, hadde det dessværre ikke vært mat nok til alle, å det ville vært en evig jakt-kamp for å overleve… 

Jeg har erfaringer både fra sjø baserte anlegg og land. Stortrivdes med gyngende lektere, styrtenes regn, store bølger og båtliv på sjøen. Fysisk arbeid er noe jeg elsker, å det å av og til nesten kunne kjenne seg mørbanket etter en ekstra travel og slitsom dag på jobb, det er utrolig deilig! 

Nå jobber jeg som sakt på en forskning stasjon på land, noe jeg synes er kjempe spennende! Land å sjø kan ikke sammenlignes da det er to helt forskjellige ting. Det jeg driver med nå er mye mer pirkearbeid, å jeg ser utvikling på en helt annen måte da jeg jobber med småfisken + at jeg får være mye tettere på den en det du er når du jobber på sjø. Kommer alltid til å savne sjølivet, å iallfall menneskene jeg jobbet med i Eidesvik Laks! ^^ En helt fantastisk gjeng!! Men, jeg har valgt selv å skifte til land, å trives ekstremt godt med dette å har kjempe gode kolegaer her også 😀 😀 Egentlig synes jeg at alle lærlinger burde fått en lang praksis på begge steder, for å sett hva som var mest spennende for dem selv….

Grunnen til at jeg ikke nevner dette med Eidesvik Laks i filmen, er fordi det ville virke litt rotete da jeg skulle fortelle om hvordan du tar denne utdannelsen. Jeg var godt i gang med å snakke om det, men dette ville de ikke ha med for å unngå forvirring blant elever og andre som skal se dette. Eidesvik Laks fortjener absolutt å bli nevnt, å derfor setter jeg litt fokus på dette nå ^^ .

 

 

I juni 2014 gikk jeg opp til fagprøven, og besto med MEGET GODT som karakter 😀 Alt arbeide jeg la ned på forhånd fikk gode resultater, å jeg var superstolt da planen min var å bare bestå, ettersom jeg har hørt det er alt for vanskelig å få meget.. Å at det greier jeg aldri..  Jeg har ikke alltid tatt ting like særiøse opp igjennom, å hadde aldri sett for meg at jeg skulle ende opp med noe fagbrev i det hele tatt om jeg spoler tilbake noen kapitler.. Men etter beinhard jobbings, å en motivasjon til tusen da jeg bare elsker det jeg jobber med ble plutselig det umuige mulig 🙂 Jeg tror ikke at alt passer til alle.. Men at alle passer til NOE, det er jeg skrå sikker på ! 😀 Det tar bare litt ekstra tid for noen å finne ut hva de virkelig vil.

Egentlig var dette innlegget bare for å vise litt mer av meg selv, å for å vise de som lurer hva jeg virkelig driver med til vanlig. Jeg brenner for yrket mitt, å kommer alltid med anbefalinger når jeg først setter i gang… Kjenner du noen som er veldig intressert i fisk der ute, eller som kunne tenke seg å jobbe med livet i havet ? Tips dem om dette! 😀 Besøk gjerne DENNE SIDEN for mer info, filmer, bilder og spørsmål ! 😀 

Til slutt vil jeg bare si at det dere som kun tenker olje ikke tenker på, er at fiskerinæringen i Norge kommer som nr 2 på hva som er størst…. Å viss det er penger så betyr mest for dere, er det mange store navn i norge som virkelig er gjort seg til storkarer på dette feltet. Om vi skal se bort fra pengene, er dette noe det virkelig er fremtid i, da vi trenger mat for og overleve, og fisk er også en sunn og god kilde til mat og viktige næringstoffer. Uansett er det viktigste etter min mening å finne noe en trivest med. Jobb er en stor del av livet å noe man ikke komme for uten!

Sett sjøbein folkens, å få en spennende hverdag! Som jeg sier litt småflau i slutten av filmen : DET ER ET HAV AV MULIGHETER!! 😀

#jobb #personlig #utdanning #ungdom #fiskeri #laks #natur #oppdrett

 

0 kommentarer

Siste innlegg