GJØR SOM MEG, LAG DEG IDYLL HJEMME!

Hage og terrasse sesong er endelig i gang, og vi har karret oss til riktig side av året. Er det ikke deilig vel? Det gjelder å gripe tak i det som gledes over kan. Gjøre det koselig der vi er slik at vi trives desto mer!

Her en ettermiddag klarte jeg ikke vente lengre, og lekte meg med borddekking på terrassen igjen. Uten gjester men i eget selskap. Jeg, blomster, porselen, vinservise, bestikk, vaser, kamera og et nydelig landskap som bevegelig lærrett i bakgrunnen.

«Trae» heter det vakre serviset fra Magnor. Sammen med «Pure Champagne» bestikket, «Rocks Amber» vasene og glass fra «Tokyo» serien synes jeg det ble en helhetlig gjennomføring på bordet. Alt i harmoni og klasse! Magnor og deres designere leverer, og nok en norsk ting å være stolt av.

Prikken over i’en på et bord er alltid blomstene spør du meg. Det gir friskhet og mangfold. For meg er det nesten farlig deilig å ta turen innom Floriss nede i Ålgård. Det gir meg såå mange ideer!! Her har jeg valgt fire ulike typer å satt sammen små buketter. Selvfølgelig sniker også noen av boblen vasene til Finn Schjøll seg også med som vanlig. De kler alt! Og et bord er ekstra fint med en boble eller to.

Lyset er det viktigste når man holder på med foto. Her kan man både leke seg, bli superglad og irritert alt etter om lyset er på lag eller ikke. Fra denne terrassen gir lyset en helt nydelig lunhet og atmosfære på kvelden, så her er det virkelig idyllisk og kose seg. Det øyeblikket før solnedgangen begynner og sola titter frem bak naboens hus.. Det er som i et eventyr. Som i et eventyr med en lykkelig ende.

Jeg tror virkelig at det vi er inne i nå går mot en positiv ende. Vi må fortsette og ha håpet, se fremover og ikke minst må vi glede oss over det vi kan og være takknemlige.

 

 

TA VARE PÅ DE VIKTIGE VERDIENE!

Kjære alle sammen. I kveld vil jeg gjerne skrive et innlegg om noe som står meg svært kjær. Fingrene løper nærmest over tastaturet av engasjement for dette jeg nå skal skrive om, og med et viktig budskap som har knapp med tid.

Som tidligere bondejente, med stor omsorg for dyr både på land og i vann er jeg veldig klar over viktigheten med dyrehold og hvor store livsverdier dette er snakk om sett i perspektiv.

 

Jeg er utrolig stolt over å ha vokst opp på gård. Bønder har virkelig min fulle respekt! Nå bor jeg i byggefelt sammen med min kommende mann og våre to små barn. Det er en veldig fin ting det også, men når jeg tenker på barndommen min er det så mange fine ting jeg skulle ønske mine egne barn også fikk se, føle, ta på og oppleve når det gjelder gårdsliv. Ikke bare blir barn fra gårder mer herda og hardføre, de lærer også tidlig om hvordan livets gang er fra fødsel til slutt på en helt annen og spesiell måte. Det kan bare ikke sammenlignes.

 

Vi er veldig heldige som får dra på besøk til barndomshjemmet mitt hvor jeg har en onkel som overtok drifta etter mine foreldre. Her får barna boltre seg å være i nærkontakt med dyra. I år har vi valgt å ikke dra inn til barndomsgården min i lemmingen grunnet koronasituasjonen. Dette på grunn av at vi på Limagarden har vært for oss selv, og ikke vil utvide “kretsen” mer en nødvendig i denne situasjonen med å være sammen med for mange andre. Gleder meg veldig til dette har roet seg og vi kan se de fine ansiktene på Kjellebakken i Oltedal igjen, som er navnet på garden jeg selv kommer fra.

 

En annen onkel av meg har sauer på Limagarden. Her kommer det enorme engasjementet jeg nevner i starten av innlegget inn i bildet.

I Gjesdal kommune, like utenfor Ålgård ligger Limagarden. Omringet av vakkert kulturlandskap, finnes forhistoriske bygninger helt tilbake til 1800 tallet som danner denne flotte garden. Her har sau alltid vært en av hovednæringene og garden har røtter helt tilbake til 1600. De siste menneskene som bodde her og hadde drift var 3 søsken. Garden ble av dem testamentert bort til Gjesdal Kommune mot at det etter dem skulle brukes som bygdemuseum, og kommunen overtok dermed i 1986. Her kan man få et godt innblikk i hvordan levestandarden var før i tiden, og hvilke ressurser som ble brukt på denne tiden. Museet har egne sesonger og åpningstider, samt er godt brukt i skoleregi og ellers andre arrangementer som hagelaget arrangerer, 4H osv..

( Fakta har jeg blitt fortalt i løpet av besøk på museumet og noe er hentet fra Jærmuseet.no, hvor det står masse interessant rundt historien til garden. )

Onkel Ola V. Oftedal har i lengre tid hatt sauene sine her på denne garden. Både til å beite ute og inne i sauehuset. Dette er også til stor glede for både besøkende til Limagarden og turgåere. En veldig fin måte for folk å komme i kontakt med dyr på. For familien har dette vært helt fantastisk, og vi er flittig å ser om sauene. Nå i lemmingen har vi vært veldig mye innom, å barna har fått lære å se utrolig mye. De er helt i 100, storkoser seg her og spør ofte om vi kan dra dit.

 

Nå har det seg slik at bygningen hvor sauene oppholder seg i når de er innendørs på Limagarden trenger er i for dårlig stand for å kunne fortsette med dyrehold. Vedlikehold var noe kommunen forpliktet seg til da de overtok. Jeg stiller meg selv spørsmålene : Limagarden uten dyreliv ?! Uten sauer som beiter i en av landets største sauekommuner ?! På en gard hvor sau har vært hovednæringa i mange 100 år! Nei dette henger ikke på greip spør du meg. Her er viktige verdier, som virkelig bør satses på. Verdier som ikke vokser på trær, og viktige lærdommer fra fortiden. Et sted hvor det er på sin plass at du hører bjellene i bakgrunnen, ser lam kose seg i solen og sauer kose seg med gresset. Mens de vandrer nysgjerrig bort til forbipasserende å snuser litt på små barnehender..

Vi er alle påvirket av en stor verdensomfattende pandemi. Hva hadde for eksempel skjedd om all import ble stengt på grunn av smittefare ? Jeg bare spør. Om en bonde er stor eller liten med drifta si gjør den uansett en helt fantastisk god og VIKTIG jobb, som burde blitt verdsatt enda mer. Et gardsmuseum er kanskje ikke noe i det store og det hele tenker du.. Men, om man tar bort en så stor del av en gard som dyra, ja hva er vel en gard da. Onkel koser seg med sauene sine på Limagarden, er med å bidrar til at mennesker som kanskje sjelden er i nærheten av dyr får oppleve dette på nært hold. Det er så uendelig verdifullt !!

Håper virkelig Gjesdal kommune får øynene opp for viktigheten av dette innen 1. juni, som er da leia går ut grunnet dårlig stand, mangel på vedlikehold. Dyra vil da forsvinne fra denne plassen. Håper de kan se vor viktig det er å bruke penger på å ruste opp noe av det fantastiske Gjesdal har å by på, som igjen gir masse god lærdom og glede for mange.

Tusen takk for at du ga av din tid til å lese dette innlegget. Hadde vært veldig gøy å skapt litt blest og engasjement rundt dette, så jeg blir veldig glad om du deler! Hjelp oss å redd dyrelivet på Limagarden.

 

Marie Oftedal

 

BLOMSTRENDE SOVEROM

Vi trenger gleder. Vi trenger hverandre. Her er litt soveromsinspirasjon av den blomstrende sorten.

Boblen til Finn Schjøll er og bli favoritt. Her i Classic Green sammen med dråpen og lykt fra serien «Shine» til Simen Staalnacke. Blomstene er selvfølgelig fra Floriss Ålgård.

Det estetiske, klassiske og rene. For meg betyr det veldig mye. Ro og harmoni i rommene. Behagelige farger og deilige friske nyanser som bryter litt opp og lager spenning.

Riktig god kveld dere, og takk for at dere titter innom.

 

GOD PÅSKE!

Kjære alle sammen. Riktig god påske!

Påsken 2020 blir anderledes, og vil spesielt bli husket for resten av livet. La oss gjøre den fin til tross for begrensningene, og se positivt på det vi kan. Gripe tak i de fine øyeblikkene og glede oss over å være friske.

 

Påsken for oss pleier vanligvis å være full i utflukter, middager og besøk av familie og venner. Klemming har alltid hørt hjemme i vår familie, og dette året ble det alternativt. Sammen med barna laget vi litt påskepynt, skrev fine kort og la oppi litt pynt og sjokolade. Dette ble årets «påskeklem» til besteforeldre og oldreforeldre. Lite, men likevel av stor betydning og med masse kjærlighet.

Vi er mye ute på tur og trives godt med det. Dette er noe som ikke er forandret fra tidligere år, men vi merker likevel stor forskjell på den sosiale fronten. Med bedre tider i vente har vi ingenting og klage på, og ser gleden i de små tingene. Blomster er et must som før og det gir masse glede både ute og inne^^ Tenk at jeg en gang ikke kunne fordra gult… Plutselig var det veldig så kult!

Riktig god påske alle sammen! Ta vare på hverandre <3 Sammen er vi sterke. Nå må vi være sterke på avstand <3

HVORDAN VIL VI AT BARNA SKAL HUSKE DENNE KRISEN ?

 2 søte små i en verden som står på hodet 💛

Noen ganger skulle jeg ønske jeg var fire år igjen. «Da livet var en kråkefjær og verden lå i hagen» – som det står i sangteksten «Indianer Cowboy»…. Det kommer en tid etter denne pandemien, og hvordan vil vi at barna skal huske denne krisen ? 🍃 Det er et spørsmål jeg har med meg hver eneste dag. Barna mine skal lære å reise seg når de faller, og skal selvfølgelig måtte lære å danse i regn og kle seg for stormen..🍃Men! De skal også få lov være barn, og kjenne på trygghet, varme og glede☀️

Hverdagen nå er virkelig annerledes, og utfordrende på mange plan. Har ikke en tur ut med søpla vært «friminutt» før, så er det kanskje ekstra digg de minuttene nå… Men vi må likevel ikke glemme at for hver dag som går setter vi spor i barna våres hoder og hjerter 💛 Vi må holde hodet kaldt, og tenke på tiden som kommer etter 🍃

 

Disse to betyr mer for meg en jeg kan beskrive. Tenk at et lite smil og lys latter kan overgå frustrasjon på sekunder! Det er ufattelig det, og virkelig noe å holde hjertet varmt på 💛

 

Tusen takk for nydelig bukett @prinsesseelin 💛